Inspiratieblog: We sluiten het schooljaar af!

Het einde van het schooljaar nadert voor alle regio’s. Het is vaak een hectische periode voor de leerkracht, want er moet in een korte tijd nog veel gebeuren. Toch wil je het schooljaar met de kinderen op een fijne manier afsluiten. In deze blog geeft ambassadeur Meriël, leerkracht in groep 2 en 3, tips om met de klas terug te kijken op het afgelopen schooljaar en dit gezellig af te sluiten.

Terugkijken op het schooljaar kun je op verschillende manieren doen. Praat met elkaar over het schooljaar. Wat weten de kinderen nog? Wat is ze het meest bijgebleven?

Dobbelsteen
Om het gesprek vorm te geven heb ik een verteldobbelsteen gemaakt. Deze dobbelsteen kun je gebruiken om het gesprek op gang te brengen. De kinderen dobbelen om de beurt met de dobbelsteen. Iedere afbeelding staat voor een bepaalde vraag:

 • Welk thema vond je het leukste?
 • Wat vond je niet leuk dit schooljaar?
 • Wat is jouw favoriete plek in de klas?
 • Wat heb jij geleerd dit schooljaar?
 • Wat zou je volgend schooljaar nog wel een keer willen doen?
 • Wat ga je in de vakantie doen?

Kletspot
Je kunt ook gebruik maken van de kletspot vragen. Knip de vragen los en stop deze in een glazen pot. Plak de wikkel op de pot en zet de pot op een zichtbare plek in de klas. Laat een van de kinderen een vraag uit de pot grabbelen. Praat met elkaar over de vraag. Laat de pot in de klas staan en herhaal dit op meerdere momenten. Je hoeft niet alle vragen in één keer te behandelen.

Foto’s
Ga in gesprek aan de hand van foto’s. Zoek bijvoorbeeld foto’s van de momenten die de kinderen hebben genoemd. Of juist van de momenten die ze waren vergeten. Kijk vooral ook terug op eerdere periodes in het schooljaar, bijvoorbeeld de tijd rond Sinterklaas. De kinderen zullen de laatste periode nog vers in het geheugen hebben, terwijl andere momenten naar de achtergrond zijn verdreven. Wat was bijvoorbeeld het leukste thema van de kinderen? Van welk thema hebben ze het meeste geleerd? Of bij welk thema hadden jullie de leukste themahoek in de klas?

Fotoboek
Maak een fotoboek van het afgelopen schooljaar. In dit fotoboek kun je foto’s plakken van alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Leg het fotoboek bijvoorbeeld in de leeshoek. De kinderen kunnen alleen of samen nog eens door het afgelopen schooljaar bladeren.

Video
Maak samen een video. De kinderen kunnen je vast van alles vertellen over het afgelopen schooljaar. Stel ze een vraag, bijvoorbeeld in de stijl van Praatjesmakers. Je kunt ook het klaslokaal filmen en zo leg je een mooie herinnering voor later vast. Film bijvoorbeeld als de kinderen aan het werk zijn. Je kunt deze film op een leuke manier monteren en aan de kinderen laten zien. Natuurlijk kun je de film ook aan ouders sturen. Probeer de kinderen leuke uitspraken te ontlokken, uitspraken over het afgelopen schooljaar. Wat was leuk, wat was minder leuk? Met wie hebben ze ruzie gehad en waarover? Heeft de juf of meester fouten gemaakt? De leukste antwoorden kun je achter elkaar plakken.

Verhaal
Laat de kinderen een verhaal schrijven over het afgelopen schooljaar. Laat de kinderen een verslag maken van het hele schooljaar of laat ze een moment kiezen waarover ze schrijven.

Terug kijken
Laat de kinderen zelf terug kijken op het afgelopen schooljaar door gebruik te maken van het invulblad. De kinderen beantwoorden de volgende vragen door te schrijven en eventueel te tekenen:

 • Wat vond je het leukste in de klas?
 • Wat heb je geleerd dit schooljaar?
 • Wat vond je het leukste thema?
 • Met wie speelde je graag?
 • Dit schooljaar was in 1 woord …
 • Waar heb je zin in volgend schooljaar?

Gebruik het invulblad eventueel als een mooie toevoeging voor in het rapport. Of verzamel alle bladen en maak er een boekje van voor in de klas.

Activiteiten voor het einde van het schooljaar

Aan het einde van het schooljaar is er meestal wat meer ruimte voor andere activiteiten. De lesmethodes zijn uit en het is mooi weer. Tijd om met elkaar nog wat leuke activiteiten te ondernemen.

Picknick
Ga picknicken op het schoolplein of misschien is er wel een mooi plekje dichtbij de school te vinden waar je met de kinderen naar toe kunt gaan. De kinderen genieten van het buiten zijn.

Buiten lezen
Ga een keer met de leesboeken naar buiten! De kinderen zoeken een eigen plekje. Dit kan bijvoorbeeld ook op het klimrek zijn en gaan lekker lezen. Ondertussen kunnen de kinderen genieten van het mooie zomerweer!

Open podium
Organiseer een open podium in je klas. Welke kinderen willen optreden? Misschien zingen de kinderen wel liedjes die ze het afgelopen jaar hebben geleerd. Als afsluiter kun je met z’n allen een lied instuderen. Neem bijvoorbeeld het lied: ‘In de zomer’ uit het boek Zinglish. Nodig de ouders uit of je kunt dit optreden filmen en naar de ouders sturen en ze een hele fijne zomer(vakantie) wensen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Ik wens jullie allemaal alvast een fijne zomervakantie! Je kunt mij ook vinden op Instagram als @jufmeriel. Op Instagram geef ik regelmatig een kijkje in mijn groep.