In dit project voor groep 4 ontdekken de kinderen alles over de ruimte en de planeten. Elke activiteit start met een ruimteraadsel, waarna een activiteit volgt op het gebied van wereldoriëntatie, bewegend leren, taal of rekenen. Daarnaast zijn er suggesties opgenomen voor het werken in hoeken. Het project is geschreven bij het boek ‘Atlas van de ruimte’ van André Kuipers & Govert Schilling. Bij dit project vind je ook een lied in MP3 formaat, speciaal geschreven door Jeroen Schipper. Met behulp van dit lied leren de kinderen de volgorde van de planeten.
Van de auteur
Voor je ligt het project Atlas van de ruimte voor groep 4. Tijdens het schrijven van dit project ben ik ook op reis gegaan langs de planeten, de zon en de maan en heb ik veel geleerd over ons zonnestelsel. Deze reis heeft geleid tot dit project vol ruimteraadsels, geheimen en feiten die de kinderen samen gaan ontdekken.
De kinderen ontdekken bij de start van het project dat er planeten in de klas hangen. Achter elke planeet zit een ruimteraadsel verstopt. Aan hen de uitdaging om deze gedurende het project op te lossen. In hun ruimtereisboek noteren ze wat zij hebben geleerd. Ze omschrijven bijvoorbeeld hoe de planeten eruit zien of noteren een planeetweetje. Daarnaast ontvangen of zij informatiekaarten die ze zelf kunnen lezen en in het ruimtereisboek kunnen plakken. Zo groeit deze gedurende het project uit tot een persoonlijk naslagwerk over de ruimte.
Gedurende het project ontwikkelen de kinderen zich tot echte ruimtekenners. Ze weten hoe de reis naar de maan is verlopen, gaan op zoek naar antwoorden op vragen over Venus, weten op welke planeet een robotwagen rondrijdt, programmeren een raket naar de gewenste planeet, vergelijken planeten met elkaar en noteren de informatie in een staafdiagram. Ze rekenen met astronautensommen, weten wat er zo bijzonder is aan de aarde en leren op muzikale wijze de volgorde van de planeten uit hun hoofd. Als afsluitende activiteit gaan de kinderen op ruimtereis langs de planeten. Ze kraken een code waarbij het ruimtereisboek als naslagwerk kan worden gebruikt. Tot slot verdienen ze een planetenkenner-certificaat.
Daarnaast zijn suggesties voor het werken in hoeken opgenomen waardoor het project nog meer tot leven komt. In de spelhoek de sterrenwacht kijken de kinderen naar de sterren en gaan zij op zoek naar sterrenbeelden. In de ontwerphoek ruimtevaartuig bouwen zij nieuwe ruimtevaartuigen die van alle gemakken zijn voorzien. Door deze hoeken samen met de kinderen in te richten wordt het voor hen betekenisvol. Gedurende het thema doen zij meer kennis op en kan er verdieping in de hoeken worden aangebracht. De opbouw van de hoeken zijn in stappen beschreven, pas het tempo aan voor de groep en hun spel aan om de hoeken interessant te houden.
Bij dit project vind je ook een lied, speciaal geschreven door Jeroen Schipper. Met behulp van dit lied leren de kinderen de volgorde van de planeten. Leer deze met behulp van de bijbehorende lessuggestie aan, zodat het gedurende het project regelmatig kan worden gezongen.
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Junioruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.