Waar blijft je eten als je een hap neemt? Waarom is poep bruin? Hoe komt het dat poepen soms moeilijk gaat?
Dit project neemt kinderen mee op een stinkend leerzame ontdekkingsreis door hun lichaam. Ze leren alle onderdelen van de ‘verteringsfabriek’ kennen, wat er nodig is voor een gezonde buik en dat poep super interessant en belangrijk is. Dit gevarieerde lespakket is gebaseerd op het boek ‘Pretpark de Poepfabriek’ van Marja Baseler en Annemarie van den Brink.
Van de auteur
Poepen doet iedereen, ook de koning en de koningin. Het is dus heel normaal. Alleen praten we er niet zo vaak over. Dat is jammer, want je poep is een reuze interessant product van je lijf. Het vertelt je bovendien iets over je gezondheid. Dit project van Junioruniversiteit maakt praten over poep niet alleen makkelijk, maar tegelijkertijd ook leuk en vooral leerzaam. De lessen geven jou als leerkracht handvatten om met dit belangrijke onderwerp in de klas aan de slag te gaan.
Veel mensen hebben problemen met poepen. Ook kinderen. Als je ernaar vraagt, vind je bij jou op school zeker een paar kinderen die echt moeite hebben met ‘de grote boodschap’. Buikpijn, krampen, bruin gekleurde onderbroeken: niet leuk. Als je vaker achterom in de wc kijkt en meer over poep praat, weet je sneller of je poep goed is. Zo ontdek je wat je misschien anders kunt doen om ook een gezonde buik te krijgen. Centraal in dit project staat de slimme ‘verteringsfabriek’ die we allemaal in ons lijf hebben. Via verschillende lessen – rekenen, taal, wereldoriëntatie en spel – leggen kinderen de weg van hap tot plons af. Ze gaan op reis in hun lijf en leren daarbij alle onderdelen van de slimme verteringsfabriek kennen.
Het ontdekken van alle slimme snufjes van de verteringsfabriek, doen de kinderen samen met Pim en Pollie. Die gaan in Pretpark de Poepfabriek op onderzoek uit in de fabriek van hun vader: de Fabriek voor Poep- en Darmonderzoek. Helaas loopt de boel gigantisch vast. Gelukkig leren Pim en Pollie niet alleen over de oorzaak van de darmproblemen, maar ook hoe ze die kunnen oplossen. Ze bedenken een plan hoe ze boel weer kunnen laten stromen en redden de fabriek.
Gedurende het project maakt elk kind een eigen poeppaspoort en bundelt hierin alle verzamelde informatie over de spijsvertering. Ze leren wat de juiste zithouding is, hoe belangrijk kauwen is, waarom poep soms een andere kleur heeft, wat je wel moet eten en drinken en wat niet. Door de opdrachten ontdekken ze hoe het komt dat de fabriek soms niet werkt en wat je kunt doen om problemen te voorkomen. De lessen leiden naar een eindopdracht waarbij kinderen hun stinkende best doen om een heuse campagneposter voor op school te maken. Op de poster delen ze hun gouden poeptips. Zo leert iedereen de fascinerende en fantastische werking van de spijsvertering kennen.
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Junioruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.