In dit avontuurlijke project nemen Gijs en Saar jou mee naar de boerderij. Je ontdekt hoe je koeien melkt en wat herkauwen is. Je onderzoekt het erf, modder, gras en pootafdrukken en met ieder stukje verworven informatie bouw je aan een geweldig boerderijfeest! Het project is geschreven bij het boek ‘Pas op voor die koe!’ van Carlo Peeters en Susanne Kolster. Het project biedt voldoende mogelijkheden voor een lesaanbod van minimaal drie weken.
Van de auteur
Op een boerderij vind je veel aanknopingspunten voor uiteenlopende onderwerpen. Gijs en Saar uit het boek Pas op voor die koe! van Carlo Peeters en Susanne Kolster zorgen voor een samenhangend verhaal op deze boeiende plek.
Met de hulp van Gijs en Saar ontdekken en onderzoeken de kinderen het leven op de boerderij. De kinderen worden door hen uitgenodigd om een boerderijfeest te organiseren in de klas. Met elke activiteit breiden de kinderen hun kennis over de boerderij uit. Aan het einde van het project presenteren de kinderen wat ze hebben geleerd en vieren ze samen feest.
Tijdens de startactiviteit ontvangen de kinderen een brief van Gijs en Saar. Zij bereiden zich voor op het boerderijfeest, maar koe elf vormt een probleem. Als de kinderen hen met dit probleem helpen, zullen Gijs en Saar hen alles leren om ook een boerderijfeest in de klas te vieren. De klas ontvangt een poster met een aantal lege vakken. Deze wordt gedurende het project gevuld. Wanneer alle vakken vol zijn, kan het feest beginnen.
Naast diverse betekenisvolle activiteiten voor taal en rekenen bevat het project activiteiten voor wereldoriëntatie, bewegend leren, spel en mindset. De kinderen leren hoe het melkproces verloopt, wat melkproducten zijn en wat herkauwen is. Ze onderzoeken zand, modder en drukverdeling, hoe een zaadje groeit en verschillende pootafdrukken op het erf. Daarnaast leren de kinderen wat er nodig is voor het organiseren van een evenement. Ze maken een aankondiging, plattegrond, richten verschillende hoeken in en leren de opgedane kennis presenteren.
Een aantal activiteiten vormen samen de rode draad van het project. De overige activiteiten zijn naar eigen inzicht in te plannen. Gebruik deze op de manier die het beste past bij jouw groep. Ook staan bij verschillende activiteiten meerdere niveaus beschreven. Hiermee kun je aansluiten bij het niveau van jouw kinderen.
Lees het project van tevoren helemaal door en kies de activiteiten die je wilt uitvoeren. Bekijk de slotactiviteit goed zodat je het boerderijfeest kunt voorbereiden. Het project biedt voldoende mogelijkheden voor een lesaanbod van minimaal drie weken.
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Junioruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Nadia Kuipers –
Dit is een heel leuk project! In de kleuterklas hebben de kinderen vast al geleerd over boerderijdieren, maar met dit project ga je echt de diepte in. Het boek is rondom een prentenboek geschreven dat de kinderen halverwege groep 3 zelf kunnen lezen. Dit verhoogt de betrokkenheid bij het project. Het boek gaat over Gijs en Saar, zij sturen de klas steeds brieven met opdrachten, dit is de rode draad door het project. Mijn groep had Gijs en Saar graag echt ontmoet. Dit project is echt een aanrader.