Dit gratis miniproject voor groep 7 en 8 geeft inzicht in de werkwijze van de reguliere Junioruniversiteit projecten. Aan de hand van het boek ‘Leonardo da Vinci’ van Peter Nys & Conz, leren de kinderen alles over deze schilder, uitvinder, architect, wetenschapper en alleskunner.
Van de auteur
Voor je ligt het gratis miniproject Leonardo da Vinci voor groep 7 en 8. Met dit project laten we je graag de werkwijze van onze Junioruniversiteit projecten zien. Het geeft je een korte indruk van de opbouw van een project en je kunt op deze manier bekijken of de werkwijze passend is bij jouw werkwijze of die van jouw school.
De projecten van Junioruniversiteit zijn altijd gebaseerd op een boek. De boeken laten kinderen doen verwonderen en beantwoorden hun vragen. Dit gratis miniproject, gebaseerd op het boek Leonardo da Vinci van Peter Nys & conz, laat zien hoe mooie illustraties en interessante feitjes kinderen op geweldige wijze kunnen inspireren en informeren. Het mini-project biedt vijf lessen rondom deze alleskunner. In deze lessen leren de kinderen over de verschillende rollen die Leonardo zichzelf heeft aangeleerd. Ze leren meer over de wet van Bernouilli en vliegende objecten, ontdekken welke organen ze hebben en wat de functie hiervan is, oefenen met het maken van verhaalsommen zodat ze een brug kunnen bouwen en ontdekken de schilder in zichzelf.
De projecten van Junioruniversiteit zijn geschreven voor en door leerkrachten. We willen je ondersteunen met het betekenisvol aanbieden van thema’s in de klas. De projecten starten altijd met een rode draad, deze neemt de kinderen mee gedurende het project. Ze verzamelen bijvoorbeeld informatie, ontvangen brieven van een fictief persoon of lossen raadsels op. Vervolgens biedt het project een stevige basis aan de lessen wereldoriëntatie rondom het thema. Deze lessen zorgen ervoor dat de kinderen de kennis krijgen die ze nodig hebben om met het thema uit de voeten te kunnen. Daarnaast biedt een project suggesties voor taal, rekenen, bewegend leren en spel. De projecten kun je prima inzetten naast een methode die je gebruikt, en vormen een mooi aanvullend aanbod.
Een reactie van een gebruiker na het inzetten van een het Junioruniversiteit project ‘Verhalend door de provincies’:
“Topografie wordt al gauw een droog en saai vak voor kinderen, vooral voor diegenen die niet vaak opleven! De activiteiten in het project sluiten perfect aan bij vrijwel alle andere vakken: er wordt gewerkt met taal, rekenen, geschiedenis en beeldende vorming. Nooit eerder heb ik de kinderen zo enthousiast topografie zien leren (en echt onthouden). Een absolute aanrader! – Sybille”
De reguliere projecten bieden over het algemeen genoeg lessen en activiteiten voor zo’n vier weken lesaanbod. De projecten worden geopend met een pakkende startactiviteit en eindigen met een slotactiviteit.
In mijn ervaring is thematisch werken een enorme verrijking voor kinderen. Door hen een betekenisvolle context aan te bieden zijn de lessen voor hen veel interessanter. Mijn wens is dat je deze conclusie ook zelf ook kunt trekken na het voltooien van deze lessen uit dit gratis project.
Veel plezier met het ontdekken van de Leonardo in jezelf!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.