Dit gratis miniproject geeft inzicht in de werkwijze van reguliere Junioruniversiteit projecten. In dit project, gebaseerd op het boek ‘Willewete Water‘ van Suzan Boshouwers & Barbara van Rheenen, leren de kinderen alles over de waterkringloop, waar plas vandaan komt en naar toe gaat, hoe planten en dieren omgaan met water en maken ze een zwembad in de klas.
Van de auteur
Voor je ligt het miniproject Water voor groep 3. Met dit project laten we je graag de werkwijze van onze Junioruniversiteit projecten zien. Het geeft je een korte indruk van de opbouw van een project en kunt op deze manier bekijken of de werkwijze passend is bij jouw werkwijze of die van jouw school.
De Junioruniversiteit projecten baseren zich altijd op een boek. Ik ben groot fan van de Willewete serie die alledaagse onderwerpen voor de kinderen duidelijk maakt. De boeken laten hen verwonderen en beantwoorden hun vragen. Dit gratis miniproject, Â gebaseerd op het boek Willewete Water van Suzan Boshouwers & Barbara van Rheenen biedt vijf lessen rondom het thema water. In deze lessen leren de kinderen alles over de waterkringloop, waar je plas vandaan komt, hoe planten en dieren omgaan met water en maken ze een zwembad in de klas. Ondertussen werken zij aan het uitbreiden van hun woordenschat en oefenen ze bijvoorbeeld met het maken van sommen en sprongen van twee, vijf en tien. Door deze lessen aan te bieden ontdek je de verschillende onderdelen die de Junioruniversiteit projecten bevatten.
De projecten van Junioruniversiteit zijn geschreven door en voor leerkrachten. We willen je ondersteunen met het betekenisvol aanbieden van thema’s in de klas. De projecten starten altijd met een rode draad, deze neemt de kinderen mee gedurende het project. Ze verzamelen bijvoorbeeld informatie, ontvangen brieven van een fictief persoon of lossen raadsels op. Vervolgens biedt het project een stevige basis aan wereld oriënterende lessen rondom het thema. Deze lessen zorgen ervoor dat de kinderen de kennis krijgen die ze nodig hebben om met het thema uit de voeten te kunnen. Daarnaast biedt een project suggesties voor taal, rekenen, bewegend leren en spel. De projecten kun je prima inzetten naast een methode die je gebruikt, ze vormen een mooi aanvullend aanbod.
De reguliere projecten bieden over het algemeen genoeg lessen en activiteiten waarmee je vier weken kunt vullen. De projecten worden geopend met pakkende startactiviteit en eindigen met een slotactiviteit.
In mijn ervaring is thematisch werken een enorme verrijking voor kinderen. Door hen een betekenisvolle context aan te bieden zijn de lessen voor hen veel interessanter. Mijn wens is dat je deze conclusie ook zelf ook kunt trekken na het voltooien van deze lessen uit dit project.
Nena Heesakkers (geverifieerde eigenaar) –
Als ervaren gebruiker van de materialen van Junioruniversiteit kan ik oprecht zeggen dat dit mini project een inkijkje geeft in de werkwijze, de lesbeschrijvingen en de opbouw van activiteiten binnen de projecten van Junioruniversiteit.
Het maken van een draaischrijf over de waterkringloop is een goede en leuke verwerking van het onderwerp.
De taalactiviteit waarbij er ingegaan wordt op wateractiviteiten gaf een goede boost om te overleggen en het actief gebruiken van de woorden op de woordkaarten!
De rekenactiviteit kun je zo uitgebreid maken als je wil. Kies uit de bijlagen op welke sommen je de nadruk wil leggen. De waterdruppels die hierbij horen, zou je ook kunnen gebruiken voor de bewegend leren activiteit.
En een tip voor de spelsuggestie: gebruik naast de Willewete titel ‘Water’, waar dit project bij is geschreven, ook de titel ‘Naar het zwembad’.