Tips voor thuis: Creatief aan de slag!

Junioruniversiteit inspireert je graag. Dit doen we door middel van onze vakoverstijgende projecten en met tips voor thuis. In deze blog vind je tips om kinderen thuis creatief aan de slag te laten gaan. We maken zoveel mogelijk gebruik van voorwerpen die in en rondom huis te vinden zijn. De activiteiten zijn zowel zelfstandig als samen uit te voeren.

  • Knip uit knutselpapier of karton een leuke vorm die door de brievenbus past. Schrijf er iets liefs op en versier de vorm. Maak er ook een passende envelop bij. Wie ga jij verrassen met deze unieke kaart?
  • Pak een leeg schrift en begin je eigen bullet journal. Dit is een soort dagboek waarin je verschillende dingen bijhoudt. Gebruik de term bullet journal om op het internet voorbeelden te vinden of deze gratis download om je bladzijdes te vullen.
  • Knip stroken van 3 cm uit een A4 blaadje. Schrijf bovenaan de eerste strook een woord. Schrijf daaronder een woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Bijvoorbeeld: kerst – tafel – enzovoorts. Krijg je meer stroken volgeschreven, plak ze dan onder elkaar vast. Wie maakt zo de langste woordenslang?
  • Wc-rollen bieden een goede basis om creatief mee aan de slag te gaan. Plak meerdere wc-rollen aan elkaar vast en maak hiermee een knikkerbaan. Knip de wc-rollen in de lengte doormidden zodat je de knikker kunt zien rollen.
  • Teken een boom zonder je potlood van het papier af te halen. Probeer dit ook eens met een huis, een dier of een voertuig.

  • Bedenk vragen en antwoorden bij deze puzzel.
  • Maak een woordzoeker van namen die je kent. Zet de namen er ook onder. Geef de woordzoeker aan iemand anders, kan hij alle namen vinden? Werk je horizontaal, verticaal, diagonaal of alles door elkaar? Zet dit erbij.
  • Schrijf een eigen lied op een bestaande melodie. Zing het lied voor een ander en laat hem het originele lied raden.
  • Voer een proefje uit waarbij je om de zoveel tijd kijkt hoe het vordert. Maak bijvoorbeeld een stuiter ei van een echt ei. Dit doe je door een ei voor twee tot drie dagen in een pot met azijn te leggen. Of maak een glow in the dark roos door deze in een vaas met water te zetten. Leng dit water aan met de inkt van een neon-marker. Dit doe je door de marker kapot te snijden en de vulling in het water te leggen. Wacht een aantal uren en bekijk de blaadjes van de roos in het donker. 

  • Pak een kookwekker of stopwatch en ga op de bank zitten. Stel het alarm in op twee minuten. Je mag twee minuten lang niet praten, bewegen of geluid maken. Start de tijd. Doe daarna hetzelfde maar kijk naar één punt. Doe de derde keer twee minuten je ogen dicht. Verzin zelf opdrachten die je twee minuten lang moet volhouden. Als je met meerdere personen bent, verzin dan opdrachten voor elkaar.

Bij Junioruniversiteit geloven we dat spelen wijzer maakt en leren met plezier helpt de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Daarom helpen we graag om leerzame activiteiten voor je kind te bedenken. Ga je ermee aan de slag? We zouden het geweldig vinden als je ons een foto of filmpje stuurt. Heb je vragen? Mail ons dan gerust. Je vindt Junioruniversiteit ook op Facebook en Instagram.