Inspiratieblog: kerstactiviteiten + gratis download

Het einde van 2023 nadert. Na de Sinterklaasperiode volgt vaak een relatief korte Kerstperiode. Ook deze periode wil je natuurlijk een themasausje gooien over je onderwijsactiviteiten. In deze blog geeft ambassadeur Nena, tips om actief met elkaar aan de slag te gaan. De activiteiten die beschreven worden, zijn toepasbaar in elke groep. Er is weinig voorbereidingstijd voor nodig, zodat je ze gemakkelijk en snel in kan zetten. Verschillende vakgebieden komen aan bod en bij iedere activiteit wordt de voorbereiding beschreven.

Dobbelsteen

Om er een verrassingseffect van te maken, heb ik een activiteitendobbelsteen gemaakt, waarbij elk afbeelding voor een van de activiteiten uit deze blog staat. Deze dobbelsteen kun je aan het begin van de schooldag gebruiken om de activiteit van de dag te bepalen. Vind je het zelf minder prettig om in de ochtend verrast te worden, dan zou je ook aan het begin van de week een aantal keer kunnen dobbelen om te bepalen welke activiteiten die week uitgevoerd gaan worden.

Kerstman of Sinterklaas?

Hoe snel vindt op jouw school, in jouw klas de wisseling van Sinterklaas naar Kerstmis plaats? Neem de kinderen mee in de overgang tussen deze feestdagen en stel de volgende vraag aan de kinderen: Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen Sinterklaas en de Kerstman? .

Voorbereiding:
Maak een leeg venndiagram op het digibord in bijvoorbeeld Prowise of Gynzy.

Laat de kinderen eerst voor zichzelf overeenkomsten en verschillen bedenken en opschrijven. Dit mag ook met tekeningen. Geef ieder kind een blad, eventueel met een venndiagram er al op of laat ze hun wisbordje gebruiken. Na een korte tijd bespreken ze hun antwoorden in tweetallen of in groepen. Laat de uitkomsten klassikaal uitwisselen. Neem als leerkracht de antwoorden over op het digibord, zodat het voor de kinderen  visueel wordt.

Tip! Zet tijdens deze activiteit een coöperatieve werkvorm in, zoals ‘denken-delen-uitwisselen’.

Kerstboom

Hoeveel aandacht is er in jouw groep voor vouwvaardigheden? Wist je dat een kerstboom op veel verschillende manieren te vouwen is? Denk aan de meest simpele variant van drie vouwblaadjes met schuine vouw op elkaar geplakt tot een staande 3d boom die door middel van origami tot stand komt.

Voorbereiding:
Maak een keuze uit de vele vouwopties en leg het benodigde materiaal klaar.

Op Google en Youtube zijn er vele voorbeelden te vinden. Maak een passende keus uit de voorbeelden, die bij jouw groep kinderen past en vouwen maar! Wat denk je bijvoorbeeld van deze?

Kerstbal

Bekend met het propjesdictee? Maak hier een heus kerstballendictee van! Verspreid propjes met woorden door je lokaal, de speelzaal of eventueel over het schoolplein. Laat de kinderen één voor één een prop uitvouwen, het woord lezen en deze op hun blad schrijven. Wanneer ze het woord hebben opgeschreven, maken ze weer een prop van het woord, gooien deze van ze weg en ze gaan op zoek naar een nieuw woord.

Voorbereiding: Schrijf de dicteewoorden op verschillende kleuren A5 of A6 papier en maak hier propjes van. Print het dicteeblad uit, voor ieder kind uit je groep één.

Tip! Stop er ook Kerstballen tussen met opdrachten zoals, geef iemand een compliment, tik de deur aan en zing een kerstliedje.

Lichtslinger

De kinderen blijven op hun plaats zitten terwijl je het donker maakt in het lokaal. Doe het licht uit en verduister de ramen. De kinderen speuren met hun zaklamp door het lokaal op zoek naar opdrachten. Ze rekenen het antwoord uit en schrijven dit op hun wisbordje.

Voorbereiding: Kies een onderdeel uit je rekendoelen om in deze speurtocht centraal te stellen. Schrijf op A5 papier van een donkere kleur een vraagstuk op. Dit kan een tafelsom zijn, een analoge tijd waar een digitale tijd van gemaakt moet worden, een breuk die omgezet moet worden naar procenten, enzovoorts. Hang de papieren verspreid op in de ruimte. Zorg voor een aantal zaklampen of gebruik de zaklampfunctie op een smartphone of iPad.

Tip! Laat ze in tweetallen werken en gebruik de coöperatieve werkvorm ‘Tweetal coach’.

Schrijf een kerstkaart.

Laat de kinderen een kerstkaart schrijven waarbij ze extra letten op de spellingsregels.

Voorbereiding: Zorg voor voldoende papier en knutselmaterialen. Gebruik eventueel de gratis kerstkaarten uit deze blog van Kleuteruniversiteit.

Tip! Stuur de kaarten samen met de kinderen op naar hun thuisadres, geef ze af bij een zorginstelling (ouderen vinden het vaak erg leuk zulke post te ontvangen) of vraag ouders een geschreven envelop met adres en postzegel mee te geven, zodat de kerstkaarten verstuurd kunnen worden naar een ontvanger naar keuze.

Cadeau

Het spel bingo, wie kent het niet!? Maak het gezellig in de klas tijdens het spelen van dit spel. Een echte bingomolen gebruiken is natuurlijk leuk, maar ook online zijn er tools te vinden om de getallen te trekken.
Een valse bingo? Zing een (kerst)lied! Een goede bingo? Kies een (kerst)lied uit om met de hele klas naar te luisteren of om op te dansen.

Voorbereiding: Zorg voor voldoende bingokaarten.

Tip! Wist je dat je op de website van Eddy Erkelens tot wel 25 verschillende bingokaarten zelf kan maken en uitdraaien. Je kunt ervoor kiezen om woorden en/of afbeeldingen toe te voegen.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om op een gemakkelijke manier je onderwijsactivteitein van een kersttintje te voorzien. Wil je meer zien van de activiteiten die ik in de klas doe ? Volg me op Instagram als @juf.nena 

Merry Christmas!