Gratis project-aanvulling voor Sinterklaas

Wil jij aandacht besteden aan Sinterklaas, maar het thema een keer wat breder trekken? Dan hebben we een goede tip voor je!


Sinterklaas is voor veel kinderen een heftige, maar ook een leuke periode. Veel leerkrachten halen alles uit de kast om het thema te laten leven in de klas. Misschien borrelt er bij jou ook weleens de behoefte om het thema meer inhoud te geven. Ga dan een keer aan de slag met het thema De Haven!

Op ontdekkingstocht door de haven
Het Junioruniversiteit project ‘De Haven’ voor groep 3 neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht door de haven. Ze leren alles over de verschillende beroepen binnen de haven, welke werkzaamheden hierbij komen kijken, het dierenleven en waar de schepen vandaan komen. Dit project is ontwikkeld aan de hand van het boek Willewete De Haven, geschreven door Sanne Ramakers en Merel de Vink en geïllustreerd door Hélène Jorna. Bij het project vind je ook een liedje, Stapel op containers, dat speciaal voor het project is geschreven door Jeroen Schipper.

Voorbereiden op Sinterklaas
Door het thema de haven aan te bieden krijgen de kinderen de kans om zich voor te bereiden op de komst van Sinterklaas. Wat komt er allemaal bij kijken om de stoomboot te ontvangen in de haven? De kinderen gaan samen met jou op ontdekkingstocht. Het project biedt voldoende kansen voor wereldoriëntatie, reken- en taalactiviteiten, bewegend leren en spel.

Afwisselend en inspirerend
Onze ambassadeur Nadia ging aan de slag met het project: “Ik vond het project afwisselend, uitdagend en inspirerend. Het onderwerp is heel veelzijdig: je kunt er alle kanten mee op.” Daarnaast viel haar de reactie van de kinderen op: “De kinderen waren heel betrokken tijdens het project. Het project leefde echt in de klas. De kinderen wilden de hele tijd meer weten. Ook van de ouders kregen wij terug dat de kinderen thuis continu over de haven vertelden.”

Gratis aanvulling
Speciaal voor iedereen die wil werken met De Haven in de Sinterklaas-periode hebben we een project-aanvulling gemaakt. In deze aanvulling zit een wereldoriëntatie les, een reken- en taalactiviteit, een bewegend leren les en een spelsuggestie rondom de stoomboot van Sinterklaas. Download deze project-aanvulling gratis. Hiermee bieden we je extra aanknopingspunten om het thema te combineren. De kinderen helpen bijvoorbeeld de kookpiet in de kombuis met het maken van een recept. Ze letten goed op bij het inladen van het schip (en oefenen daarbij stiekem met splitsen), leren alles over verschillende soorten wateren en schepen en oefenen met de getallen tot en met 90.

De gratis project-aanvulling biedt tegelijkertijd jou een uniek kijkje in het werken met Junioruniversiteit. De vaste onderdelen uit de projecten van groep 3 komen aan bod. Je krijgt de kans om thematisch te werken met jouw groep en te zien hoe enthousiast de kinderen hier van worden. Twijfel je dus om te werken met onze projecten? Kijk dan eens naar deze aanvulling en probeer de lessen uit in de klas.

Tot slot deelt Nadia nog een aantal tips om het project tot een succes te maken: “Om de woordenschat-les in de praktijk te brengen hebben we een binnenvaarthaven vlakbij de school bezocht. We hebben het project afgesloten in een maritiem museum. Verder zeg ik: ga het gewoon doen!”