Tips voor thuis: Nieuwe speurtochten

Na de vele enthousiaste reacties op onze speurtochten, hebben we nieuwe speurtochten toegevoegd. We hopen je te inspireren om lekker naar buiten te gaan op een leerzame tocht. Door op een andere manier naar hun vertrouwde omgeving te kijken zullen kinderen weer andere dingen gaan ontdekken.

Junioruniversiteit heeft al eerder diverse speurtochten gedeeld die ouders zonder veel moeite met hun kind kunnen uitvoeren en op deze pagina delen we er nog een aantal. Zoek je nóg meer speurtochten? Die vind je hier.

Tegenstellingen

De kinderen gaan op zoek naar voorwerpen die voldoen aan de omschrijven op het speurblad. Ze kruizen een hokje door als ze iets hebben gevonden. Onderaan is ruimte om de mooiste of bijzonderste vondsten te noteren.

Expeditie ommetje

Laat de kinderen op onderzoek gaan in hun eigen wijk. Laat hen turven hoe vaak ze de voorwerpen op het speurblad tegenkomen. Grijp deze wandeling aan om met je kind te praten over de dingen die je onderweg ziet. Is het normaal dat je afval op de grond vindt? Zijn er eigenlijk voldoende zebrapaden om veilig over te kunnen steken? En wat betekenen de verkeersborden die je tegenkomt?

Kleuren speuren

Plak voordat je op pad gaat in elke leeg vakje een stuk dubbelzijdig tape of een opgerold plakbandje. Neem het speurblad mee en ga op zoek naar spullen uit de natuur die dezelfde kleur hebben als in de cirkels. Laat de kinderen deze op het stuk tape plakken. Daag hen uit om bij elke kleur iets te vinden. Van deze speurtocht is ook een lege variant. Laat de kinderen thuis met verf of potloden verschillende kleuren in de bolletjes tekenen. Laat hen nadenken over de kleuren die ze tegen zullen komen.

Fotospel

Vind en fotografeer! Neem deze lijst mee en ga op onderzoek. Kun jij van alles een foto nemen?