Projecttips voor de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen! Junioruniversiteit biedt een aantal leerzame en enthousiasmerende projecten waarbij hoge betrokkenheid van de kinderen voorop staat. De projecten zijn geschreven bij een boek wat leidend is voor het thema. Elk project heeft een rode draad, een verhaal wat de kinderen meeneemt tijdens het project. De projecten bieden vakoverstijgende wereldoriëntatie lessen, taal- en rekenactiviteiten, bewegend leren lessen en suggesties op het gebied van spel. Nieuwsgierig geworden? Probeer een van onze projecten tijdens de Kinderboekenweek!

Insecten – groep 3

In dit project voor groep 3 neemt entomoloog Ed de kinderen mee op ontdekkingstocht in de wonderlijke wereld van de insecten. De kinderen onderzoeken kriebeldieren, leren over de rol van insecten bij de bestuiving van bloemen en ontdekken waarom dit zo belangrijk is. Het uitgebreide project met veel bijlagen, waar je minstens 3 weken mee aan de slag kan, is geschreven bij het boek ‘Willewete Insecten‘ van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund.

Wilde dieren – groep 3

In dit project leren de kinderen alles over de wilde dieren van de savanne. Ze kruipen in de rol van een ranger en komen van alles te weten over de dieren. Ze bekijken verschillende diersoorten, hun leefgebied en ze ontdekken welke dieren er uit een ei komen. Dit project is ontwikkeld aan de hand van het boek ‘Wilde dieren van de savanne’, samengesteld door Marja Baeten en het WNF en geïllustreerd door Gertie Jaquet.

Nadia vertelt over dit project: Weer een uitgebreid project van Junior Universiteit. Mooie aanvulling wanneer je in de klas werkt rondom wilde dieren. De activiteiten werden door de kinderen enthousiast ontvangen.

Actiebladen Gi-ga-groen! – groep 3

Geen project maar wel een heel leerzaam product, actiebladen. Dit rijk gevulde pakket van 192 pagina’s voor groep 3 bevat twaalf sets actiebladen in het thema Gi-ga-groen, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten taal, rekenen, onderzoeken en meer.

Superbeesjes bouwers – groep 4 

In dit project voor groep 4 helpen de kinderen professor Indewar bij het maken van zijn presentatie over beesten die bijzondere bouwwerken maken. De kinderen komen alles te weten over deze Bouwers. Ze ontwerpen en bouwen huizen voor dieren en ontdekken wat er nodig is om veilig te kunnen wonen. Het project is geschreven bij het boek ‘Superbeesjes Bouwers’ van Reina Ollivier en Karel Claes. Dit goedgevulde project bevat maar liefst 42 bijlagen.

De geheimen van bomen – groep 5/6

In dit project voor groep 5 en 6 ontdekken de kinderen allerlei verschillende soorten bomen. Aan de hand van de vragenboom komen ze alles te weten over de boeiende wereld van bomen. Dit project is geschreven bij ‘Het complete bomenboek’ van Nathalie Tordjman en met illustraties van Isabelle Simler en Julien Norwood.