Projecttips rondom de herfst

Het is weer herfst, de volgende projecten geven je inspiratie rondom dit mooie thema:

Groep 3

De boom
In dit project voor groep 3 nemen Vos en Haas de kinderen mee naar het bos. Ze leren alles over het bos, hoe bomen groeien en welke vruchten er bij de verschillende bomen horen. Vos en Haas zijn het alleen niet altijd met elkaar eens, het is de taak van de kinderen om te ontdekken wie gelijk heeft! Er worden gedurende het project stellingen aangeboden, waarbij twee antwoorden worden gegeven: een van Vos en een van Haas. De kinderen kiezen met wie ze het eens zijn. Het project is geschreven bij het boek ‘Vos en Haas – de boom van uil‘ van Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing.

 

 

Actiebladen Gi-Ga-Groen
Dit rijk gevulde pakket van 192 pagina’s voor groep 3 bevat twaalf sets actiebladen in het thema Gi-ga-groen, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten taal, rekenen, onderzoeken en meer. Zij oefenen onder anderen met het lezen en schrijven van woorden, het automatiseren van hun letterkennis, de telrij tot en met 50 en sommen tot en met twaalf.

 

 

 

Bosdieren – bewegend leren
Dit bewegend leren spellenpakket voor groep 3 bevat 12 activiteiten rondom het thema Bosdieren voor taal en rekenen, voor zowel binnen als buiten. Een goedgevuld pakket van 159 pagina’s met veel handige bijlagen. De kinderen oefenen onder andere met mkm-woorden en recent aangeboden letters. De telrij tot 20, de splitsingen tot 6 en plus- en minsommen tot 5.

 

 

 

 

Groep 4

De wonderen van het bos
In dit project ontdekken de kinderen meer over het bos en zijn bewoners. Ze helpen de Bosbende bij hun missie de bossen te redden. De kinderen verwerken hun ervaringen in hun missieboek. Ter afsluiting richten ze een tentoonstelling in over de geheimen van het wilde woud, waarmee ze anderen stimuleren meer zorg te dragen voor de natuur. Het project is geschreven bij het boek ‘De wonderen van het bos‘ van Mack van Gageldonk.

 

 

 

Superbeesjes bouwers
In dit project  helpen de kinderen professor Indewar bij het maken van zijn presentatie over beesten die bijzondere bouwwerken maken. De kinderen komen alles te weten over deze Bouwers. Ze ontwerpen en bouwen huizen voor dieren en ontdekken wat er nodig is om veilig te kunnen wonen. Het project is geschreven bij het boek ‘Superbeesjes Bouwers’ van Reina Ollivier en Karel Claes. Dit goedgevulde project bevat maar liefst 42 bijlagen.

 

 

 

 

Groep 5 en 6

De geheimen van bomen
In dit project ontdekken de kinderen allerlei verschillende soorten bomen. Aan de hand van de vragenboom komen ze alles te weten over de boeiende wereld van bomen. In dit project wordt op meerdere manieren aandacht besteed aan het zichtbaar maken van het leerproces. Dat begint met de grote vragenboom in de klas. Op de stam van deze vragenboom staan alle raadsel. Op de bladeren staan alle vragen die aan bod komen in de lessen. De producten uit de lessen komen naast de vragen te hangen. Zo groeit de boom met het project mee en wordt zichtbaar dat de kinderen alle geheimen van bomen kennen. Dit project is geschreven bij ‘Het complete bomenboek’ van Nathalie Tordjman en met illustraties van Isabelle Simler en Julien Norwood.

 

 

Groep 7 en 8

Kraak de code – Natuurverschijnselen
Nadine Natuur heeft een wereldreis gemaakt langs verschillende wonderlijke natuurverschijnselen. Onderweg heeft ze hints en opdrachten achtergelaten om de code van haar kist te kraken. De kinderen gaan dezelfde wereldreis maken, kraken de codes en voltooien de opdrachten om achter de code te komen.

Kraak de Code is vergelijkbaar met een Escape Room. Spelers lossen allerlei puzzels op om uiteindelijk de code of opdracht te kraken. Met deze Kraak de Code kun je met weinig middelen en voorbereiding de kinderen de belevenis geven van een Escape Room.