10 x projecttips rondom de lente

Het is weer bijna zover.. de lente begint! De bloemen komen op, lammetjes worden geboren, de koeien mogen naar buiten en de zon laat zich steeds vaker zien. Natuurlijk wil je aandacht geven aan dit seizoen. Wij hebben een ruim aanbod aan projecten voor dit seizoen. Om de lente te vieren hebben wij 10 hele leuke projecten op een rijtje gezet waar je lentekriebels van krijgt! Hoe vieren jullie de lente? Laat het ons weten!

Feest op de boerderij – groep 3

In dit avontuurlijke project nemen Gijs en Saar jou mee naar de boerderij. Je ontdekt hoe je koeien melkt en wat herkauwen is. Je onderzoekt het erf, modder, gras en pootafdrukken en met ieder stukje verworven informatie bouw je aan een geweldig boerderijfeest! Het project is geschreven bij het boek ‘Pas op voor die koe!’ van Carlo Peeters en Susanne Kolster. Het project biedt voldoende mogelijkheden voor een lesaanbod van minimaal drie weken.

Tijdens de startactiviteit ontvangen de kinderen een brief van Gijs en Saar. Zij bereiden zich voor op het boerderijfeest, maar koe elf vormt een probleem. Als de kinderen hen met dit probleem helpen, zullen Gijs en Saar hen alles leren om ook een boerderijfeest in de klas te vieren. De klas ontvangt een poster met een aantal lege vakken. Deze wordt gedurende het project gevuld. Wanneer alle vakken vol zijn, kan het feest beginnen.

Naast diverse betekenisvolle activiteiten voor taal en rekenen bevat het project activiteiten voor wereldoriëntatie, bewegend leren, spel en mindset. De kinderen leren hoe het melkproces verloopt, wat melkproducten zijn en wat herkauwen is. Ze onderzoeken zand, modder en drukverdeling, hoe een zaadje groeit en verschillende pootafdrukken op het erf. Daarnaast leren de kinderen wat er nodig is voor het organiseren van een evenement. Ze maken een aankondiging, plattegrond, richten verschillende hoeken in en leren de opgedane kennis presenteren.

Heel keverburg kookt – groep 3

Insecten zijn er overal. Maar wat de insecten in dit boek meemaken, is wel heel bijzonder: een kookwedstrijd! In het project doe je samen mee aan de kookwedstrijd Heel groep 3 kookt. Het project start met de verschijning van een flyer. De kookwedstrijd Heel Keverburg kookt wordt aangekondigd. Elke activiteit start met een juryrapport, daarin beoordeelt de cicade de gerechten van de deelnemers op smaak, geur, kleur en vorm. Aan het eind van elke activiteit krassen de kinderen het vakje deelnemer van het juryrapport open. Ze komen er dan achter over welke deelnemer het juryrapport gaat.

Naast diverse betekenisvolle activiteiten voor taal en rekenen bevat het project activiteiten voor wereldoriëntatie, bewegend leren en spel. Om de betrokkenheid te vergroten worden de kinderen gedurende het project uitgedaagd zelf gerechten en/of recepten te maken en te schrijven tijdens hun spel. Zo ontstaat Heel groep 3 kookt. De gerechten en recepten waar zij het meest trots op zijn krijgen een plek op de verkiezing wand door middel van een foto, tekening, geschreven recept of tekst. Zodra alle juryrapporten van de deelnemers van Heel Keverburg kookt zijn onthuld, is het tijd om een winnaar te kiezen van hun eigen wedstrijd. Alle kinderen mogen op hun favoriete gerecht stemmen. Na de bekendmaking van de winnaar is het tijd om het thema feestelijk af te sluiten met het gewonnen gerecht uit Keverburg: poep op een bedje van poep.

Insecten – groep 3

In dit project voor groep 3 neemt entomoloog Ed de kinderen mee op ontdekkingstocht in de wonderlijke wereld van de insecten. De kinderen onderzoeken kriebeldieren, leren over de rol van insecten bij de bestuiving van bloemen en ontdekken waarom dit zo belangrijk is. Het uitgebreide project met veel bijlagen, waar je minstens 3 weken mee aan de slag kan, is geschreven bij het boek ‘Willewete Insecten‘ van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund.

insecten zijn er altijd. Ze leven over (bijna) de hele wereld en ze zijn altijd dichtbij. Bovenal zijn ze ontzettend belangrijk voor de natuur. In dit project neemt entomoloog Ed, een deskundige op het gebied van insecten, de kinderen mee in de wereld van de kleine kriebeldieren. Tijdens het project zullen de kinderen steeds meer leren en van alles ontdekken. Ze zullen zich verwonderen over de natuur en hopelijk gaan houden van deze kleine wonderlijke dieren.

Tijdens de startactiviteit ontvangen de kinderen een brief van entomoloog Ed. De brieven zullen gedurende het project als rode draad zorgen voor optimale betrokkenheid. Daarnaast is aan verschillende activiteiten en lessen een insect en een informatiekaart gekoppeld. Dit insect staat centraal en krijgt na de les een plek in het insectenhotel dat in de klas hangt. De informatiekaart plakken de kinderen in hun insectenboek. Dit wordt een groeidocument dat de kinderen gebruiken bij verschillende opdrachten die gedurende het project aan bod komen. Tevens kan het worden aangevuld met eigen aantekeningen en foto’s. Op deze wijze leggen ze hun leerproces vast en wordt het insectenboek een document om trots op te zijn.

De wonderen van het bos – groep 4

In dit project voor groep 4 ontdekken de kinderen meer over het bos en zijn bewoners. Ze helpen de Bosbende bij hun missie de bossen te redden. De kinderen verwerken hun ervaringen in hun missieboek. Ter afsluiting richten ze een tentoonstelling in over de geheimen van het wilde woud, waarmee ze anderen stimuleren meer zorg te dragen voor de natuur. Het project is geschreven bij het boek ‘De wonderen van het bos‘ van Mack van Gageldonk.

Om zorg te kunnen dragen voor de natuur is het belangrijk dat kinderen kennismaken met planten en dieren. Zo kunnen ze zich verwonderen en leren ze de natuur te waarderen. Vaak binden we onszelf pas persoonlijk aan iets of iemand als we zijn naam kennen, dan kan er een band ontstaan. Door het vergroten van de kennis bij de kinderen over het bos werk je tijdens dit project aan hun verbinding met de natuur. Vanuit deze verbinding daag je de kinderen uit om voor deze natuur te zorgen. Duurzaam leven wordt dan geen verplichting, maar een verlangen van binnenuit. Door het bijzonder geïllustreerde boek De wonderen van het bos van Mack van Gageldonk ontdekken de kinderen meer verrassende geheimen over het bos en zijn bewoners. Ook ik ben, tijdens het ontwerpen van de activiteiten, weer dichter bij de natuur gekomen.

Met dit project laat je de kinderen de waarde van het bos inzien. De kinderen gaan op avontuur met De Bosbende. Zij vragen om hulp bij hun missie om de bossen te redden. Elke activiteit start met een missiebrief van de Bosbende. In hun eigen missieboek verwerken de kinderen bij elke activiteit hun opdracht. Het missieboek is aan het eind van dit project gevuld met kennis en ervaring van het kind. De opgedane kennis en ervaring delen ze tot slot in een door hen zelf ontworpen tentoonstelling over de geheimen van het wilde woud.

De Gorgels – groep 4

In dit project leren de kinderen alles over ziek zijn en het menselijk lichaam. De kinderen helpen de Gorgels en verzamelen kennis in een Gorgelhandboek. Dit handboek hebben ze nodig om aan het eind van het project de Brutelaars te kunnen verslaan. Het project is geschreven bij het boek ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer met illustraties van Rick de Haas.

Gedurende het project wordt het boek De Gorgels voorgelezen. Wanneer de aanbevolen lesvolgorde wordt aangehouden, vallen de lessen en het verhaal uit het boek mooi samen. Bij aanvang van dit project krijgen de kinderen een brief van de GG, later blijkt dit de Grijze Gorgel te zijn. Hij vraagt de kinderen om zoveel mogelijk kennis over de Gorgels en het menselijk lichaam te verzamelen. Zo leren de kinderen wat je lichaamstemperatuur over je gezondheid zegt, wat ijlen is, welke organen je in je lichaam hebt, waarom je soms moet hoesten, wat een virus is en hoe je witte bloedcellen deze bestrijden, maken ze een samenvatting over verkoudheid en leren zij hoe je ervoor kunt zorgen dat anderen niet verkouden worden. Ook ontdekken ze hoe je op een kalender kunt zien of de Gorgels aan het werk zijn, hoe een vuurtoren werkt en op welke manier je eerste hulp kunt verlenen. De kinderen noteren hun kennis en de gevonden informatie in hun Gorgelhandboek.

De dappere ridster – groep 4/5

In dit project nemen de kinderen deel aan een project van de burgemeester, waarbij ze de rol van ridster aannemen. Ze leren te denken in oplossingen, rekening houden met anderen, moedig zijn maar ook na te blijven denken. Het project is geschreven bij het boek ‘Avonturen van de dappere ridster‘ van Janneke Schotveld met illustraties van Milja Praagman.

Het project start met een brief van de burgemeester. In deze brief wordt een oproep gedaan voor meer ridsters voor een fijnere, veiligere en gezelligere woonplaats. De kinderen bevestigen hun deelname aan het project bij de burgemeester en krijgen een harnaskaart. Voor iedere ridsteractie kunnen gedurende het project insignes worden verdiend. Er volgen activiteiten over het verschil in het leven van ridders van vroeger en ridsters in deze tijd, sociaal emotionele lessen, leren denken in oplossingen en als een echte ridster worden er natuurlijk prinsen gered en verloren standbeelden teruggevonden. Wanneer de harnaskaarten vol zijn, volgt de slotactiviteit waarbij de kaarten worden ingewisseld voor ridsterdiploma’s.

Het project biedt lessen aan rondom wereldoriëntatie, sociaal emotionele ontwikkeling, taal, rekenen en bewegend leren, aangevuld met spel in hoeken. In de spelhoek de fietsenmaker leren de kinderen om hun eigen stalen ros, waar een echte dappere ridster op rijdt, te onderhouden. Door middel van de brievenbus van de dappere ridster leert de groep te vergaderen met verschillende rollen, beslissingen te nemen en de hulp door ridsters te organiseren. Deze manier van werken zorgt voor hoge betrokkenheid en enthousiasme bij de kinderen.

De geheimen van bomen – groep 5/6

In dit project voor groep 5 en 6 ontdekken de kinderen allerlei verschillende soorten bomen. Aan de hand van de vragenboom komen ze alles te weten over de boeiende wereld van bomen. Dit project is geschreven bij ‘Het complete bomenboek’ van Nathalie Tordjman en met illustraties van Isabelle Simler en Julien Norwood.

Hoe groeien bomen? Waar dienen wortels voor? Wat is de rol van bloemen? Welke bijzondere bomen zijn er? Wat is fotosynthese? En kunnen bomen met elkaar praten? Aan het eind van dit project hebben de kinderen alle geheimen van bomen ontdekt. Ze komen van alles te weten over bomen in het algemeen en over bijzondere boomsoorten uit Het complete bomenboek.

In de startactiviteit verzamelen de kinderen kaarten met daarop diverse boomsoorten. Om de betrokkenheid te vergroten start iedere les met een raadsel waarop een van deze boomsoorten het antwoord is. Na het geven van het juiste antwoord geef je als leerkracht informatie over de bijzondere eigenschappen van deze boom. De kinderen maken hierbij aantekeningen. Aan het einde van het project hebben ze hiermee hun eigen complete bomenboek samengesteld. De boom uit het raadsel is telkens de aanleiding voor een vraag die de rest van de les centraal staat. In dit project wordt op meerdere manieren aandacht besteed aan het zichtbaar maken van het leerproces. Dat begint met de grote vragenboom in de klas. Op de stam van deze vragenboom staan alle raadsels. Op de bladeren staan alle vragen die aan bod komen in de lessen. De producten uit de lessen komen naast de vragen te hangen. Zo groeit de boom met het project mee en wordt zichtbaar dat de kinderen alle geheimen van bomen kennen.

Toen het oorlog was – groep 7/8

Dit project voor groep 7 en 8 daagt kinderen uit om aan de slag te gaan met het boek ‘Toen het oorlog was 1939-1945’. Ze werken samen aan het ontwerpen van een eigen tentoonstelling door middel van verschillende opdrachtkaarten.

Met dit project bij het boek hopen we dat de verhalen over de oorlog nog beter beklijven bij kinderen en dat zij, door actief aan de slag te gaan met de thema’s, deze verhalen blijven doorgeven. De kinderen gaan hun eigen tentoonstelling ontwerpen over de Tweede Wereldoorlog. Bij elk hoofdstuk uit het boek maken de kinderen een voorwerp om tentoon te stellen in het museum. De lessen zijn opgebouwd uit een klassikale start, waarbij het betreffende hoofdstuk wordt doorgenomen en besproken. Hierna werken de kinderen in projectgroepen aan een product zoals een informatieposter, interview of herdenking. Hierbij is veel ruimte voor hun eigen interesses en vragen. Je bepaalt zelf wanneer en hoelang de kinderen aan de opdrachtkaarten werken. Bijvoorbeeld als klaaropdracht of tijdens de weektaak.

Race door Europa – groep 7/8

Ga met Marek, Bobby en Iva mee om de race door Europa te winnen en wordt een Europa-expert. De kinderen werken samen en leren stap voor stap meer over een eigen gekozen projectland. Met als doel: het maken van een eigen rally. Dit project is geschreven bij het werkboek ‘Rekenmysterie 3 – Race door Europa’ van Sarah Brusell en Renate Potter.

Race door Europa is het derde rekenmysterie in de serie. Het is niet zomaar een verhaal, maar het is een werkboek waarin de lezer bepaalt hoe het verhaal verdergaat. Door het oplossen van allerlei rekenraadsels komt de lezer steeds verder in de race. Maar dat gaat niet zonder uitdagingen: de hoofdstukken staan kriskras door elkaar en als je niet oplet, neem je de verkeerde afslag! Gelukkig staat Wiskunstenaar Erik voor je klaar om uitleg te geven en je op de goede weg te houden.

Dit project bestaat uit tien lessen opgebouwd uit één klassikale startactiviteit, acht opdrachtkaarten en één klassikale slotopdracht. Elke opdrachtkaart start met een klassikale introductie. Hierna werken de kinderen in groepen verder, met als doel: het maken van een eigen schoolrally. In de startactiviteit leren de kinderen werken met een atlas en verdelen zij de landen over de groepen. In de opdrachtkaarten die volgen, vergaren de kinderen steeds meer kennis over het projectland. Aan de hand van aardrijkskundige principes zoals de geografische vierslag, multiperspectivisch kijken, verschillende schaalniveaus en voortgezet kaartlezen, verdiepen de kinderen zich tijdens het klassikale gedeelte in het onderwerp van de opdrachtkaart. Hierna is het tijd om zelf aan de slag te gaan en informatie te verzamelen voor in de infographic, die ze elke les aanvullen. In de laatste les maken de kinderen een schoolrally: een speurtocht door de school, vol rekenraadsels en weetjes. Naast rekenen, mens en natuur en mens en maatschappij wordt er in dit project aandacht besteed aan burgerschap, digitale geletterdheid en taal.

Het begint met een droom – groep 7/8

In dit mooie project voor groep 7 en 8 leren de kinderen alles over hun eigen kwaliteiten en interesses aan de hand van droomverhalen van bekende vrouwen. Een project wat vele burgerschapsdoelen behelst en de kinderen laat nadenken over een passende toekomstdroom. Dit project is ontwikkeld aan de hand van het boek ‘Het begint met een droom’ van Babs Gons & Femme ter Haar.

Tijdens het project gaan de kinderen aan de slag met de verschillende dromen van deze vrouwen. Zij nemen tutorials op zoals vlogster Nikkie de Jager, bestuderen de sterren zoals Ewine van Dishoeck of schrijven verhalen zoals als schrijfster Annie M.G. Schmidt. Ondertussen leren zij onder andere over verschillende leenwoorden en weetwoorden, werken met een assenstelsel, met het metriek stelsel en het bedenken van een verhaal met een duidelijke verhaalopbouw. Daarnaast bevat het project doelen rondom burgerschap, aangeboden in de betekenisvolle context van deze verhalen.

Na elke opdracht kijken de kinderen naar de vaardigheden die horen bij de droom van de hoofdpersoon. Zij onderzoeken of ze deze bij zichzelf herkennen. Ook reflecteren ze op de uitvoering van de opdracht. Ze bekijken of deze past bij hun eigen interesses. Deze reflectie verwerken ze in de vorm van een dromenvanger. Deze geeft hen aan het eind van het project een compleet beeld over hun eigen kwaliteiten en vaardigheden. Aan het eind van groep 8 verlaten de kinderen de basisschool en zetten zij een nieuwe spannende stap richting hun toekomst. Voor het eerst moeten ze echt gaan nadenken over wat ze later zouden willen en dat is voor de meesten van hen nog erg vroeg. Veel van hen hebben totaal geen benul van waar ze goed in zijn en waar hun interesses nu werkelijk liggen. Met dit project zorg je voor meer bewustwording van de kwaliteiten die kinderen bezitten. Het boek staat vol met wereldverbeteraars, slimmeriken, sportvrouwen, dokters, schrijfsters, politica’s, leiders en moeders. Het project biedt een mooie inkijk in de mogelijkheden die er zijn en laat kinderen ontdekken waar ze zelf in uitblinken.